IV. ‘Over het afdrukken van allerlei groen blad…’

Alexius_pedemontanus_de_secretis_libri_sex_1560

[dubbelklik op de afbeelding voor een vergroting]

De eerste wat meer uitvoerige handleiding voor het maken van natuurdrukken stond in Secreti nuovi di maravigliosa virtù (1557) van Girolamo Ruscelli uit Piemonte (ca. 1480-1566), die schreef onder het pseudoniem Alexius Pedemontanus. Het bevat recepten voor allerlei preparaten en middeltjes tegen allerlei kwalen; het werd heel populair en binnen de kortste keren vertaald in het Latijn (Liber de secretis naturae), Frans, Duits, Spaans, Pools en Engels.

In het hoofdstuk ‘Over het afdrukken van allerlei groen blad of kruiden naar de natuur’ staat te lezen: ‘Neem de loofbladeren, kneus de grootste aders aan het uiteinde licht met een houtje en smeer ze daarna met de volgende verf in. Neem een potje met lijnolie, steek dat aan en zet er een buis overheen waar de rook doorheen kan en het roet in blijft plakken. Haal het roet uit de buis, maak het aan met een beetje olie of vernis en smeer daarmee het blad in, het laatst waar je het gekneusd hebt, met een linnen of katoenen doek. Leg het daarna […] in een dubbel gevouwen papier, druk het licht aan met de hand of een doek. Neem het [blad] vervolgens weer weg, dan is het mooi en natuurlijk tot op het kleinste adertje afgedrukt’. Pedemontanus geeft ook een recept voor een groene verfstof, dat hij samenstelt uit azijn, vitriool en gal. ‘Op deze wijze kun je vele en allerhande mooie dingen maken, zoals behang, en die in huis hangen’.