TENTOONSTELLINGEN

De DUTCH WAVE was in 2011 het onderwerp van een kleine tentoonstelling in Museum Het Hoogeland in Warffum dutchwaveinwarffum_kleur(Groningen). In samenwerking met art director Gerritjan Deunk werd er een overzicht gegeven van de belangrijkste vertegenwoorigers van deze richting in de tuinkunst, waarin een aantal Groningers geen onbelangrijke rol speelde.

‘Dutch Wave in Warffum’. OET 2011 (2) 12-14. Tuinen wilden ze maken waarin vaste planten, bolgewassen en eenjarigen het hele jaar door de hoofdrol speelden – geen verlengstukken van het huis, geen openluchtkeukens, geen steriele prestigeobjecten, maar tuinen waarin mét en niet tegen de natuur wordt gewerkt.

‘Mien Ruys’ 2017-2018. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Mien Ruys, Zoeken naar de heldere lijn’ maakte ik samen met Gerritjan Deunk, Dolf Heebing en Gabriël Verheggen de reizende expositie ‘Mien Ruys’. In het eerste deel van de tentoonstelling komen de belangrijkste thema’s uit het boek aan de orde, met foto’s, schetsen en teksten, aangevuld met objecten als biels en gewassen grindtegels.

In het tweede deel van de expositie geven ontwerpers die in de huidige praktijk staan antwoord op de vraag hoe zij de erfenis van Mien Ruys vertalen in hun eigen werk. Deelnemers zijn Buro Mien Ruys (Anet Scholma); HOSPER (Hanneke Kijne); Bureau B+B (Jeanette Visser); Climmy Schneider bureau voor Tuinontwerp en beplantingsadvies; Studio Toop (Carrie Preston); Buro Carolien Barkman Tuinen; Jacqueline van der Kloet – tuinontwerp en beplantingsadvies; Natascha van de Ban Landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp; Carien van Boxtel tuin en landschapsontwerp; Bureau COPIJN (Sander Rombout); Bureau Sanne Horn.

Voor het derde deel werden studenten van Hogeschool Van Hall – Larenstein gevraagd om voor de minor Stedelijke beplanting een ontwerp te maken voor de vernieuwing van onderdelen van de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart.

De tentoonstelling was van 1-10-2017 – 21-1-2018 te zien in ABC Architectuurcentrum te Haarlem, reisde daarna naar het Provinciehuis te Zwolle (26-1-2018 –  29-3-2018) en staat vanaf 8-4-2018 in de Tuinen Mien Ruys te Dedemsvaart. Andere locaties zijn nog in voorbereiding.

Laat een reactie achter