LEZINGEN

Over diverse onderwerpen verzorg ik lezingen in het Nederlands – en desgewenst ook in het Engels of Duits – voor musea, tuinclubs en andere groepen. Een saai van papier voorgelezen verhaal met teveel plaatjes en overbodige tekstdia’s krijgt u bij mij nooit! Een lezing duurt gemiddeld 50 minuten, maar kan in overleg zo lang of zo kort worden gemaakt als u wilt. De mogelijke onderwerpen zijn hieronder te vinden. Deze lezingen kunnen op korte termijn worden aangevraagd, maar ruim van tevoren aanvragen vergemakkelijkt de planning.

Lezingen over elk ander onderwerp dat u op deze website vindt zijn natuurlijk ook mogelijk. Een speciale presentatie over een onderwerp naar uw keuze voor een bijzondere gelegenheid – verjaardag, jubileum, congres – kan ik voor u op maat maken. Stuur uw vragen daarover naar cantua@ziggo.nl

Algemene voorwaarden

Afspraken over een te houden lezing worden altijd schriftelijk of per e-mail gemaakt en zijn pas geldig na mijn bevestiging. Zeven dagen vóór de afgesproken datum stuurt de aanvrager een herinnering van de afspraak en stuur ik nogmaals een bevestiging. Opzeggen van de overeenkomst is mogelijk tot 5 dagen voor de bedoelde datum. Bij afzeggingen 4 dagen of minder voor de afgesproken datum wordt een bedrag van € 150 in rekening gebracht.

De kosten van een lezing met de standaardlengte van 50 minuten bedragen € 200 inclusief reiskosten bij een reisafstand tot 100 km enkele reis, gerekend vanaf postcode 2011JT . Voor langere afstanden geldt een reisvergoeding van € 0,19 voor de volledige heen- en terugreis. Bij lezingen die vanaf 20:00 uur beginnen waarbij de reisafstand meer is dan 200 km enkele reis, en bij lezingen in het buitenland dient de aanvrager tevens voor een overnachting te zorgen.Voor het totaalbedrag krijgt aanvrager een factuur die ter plaatse dient te worden voldaan. Dit kan contant of, indien een goede wifi-verbinding beschikbaar is, met een betaalkaart of creditcard (Visa, Mastercard, Maestro, V Pay, Visa Electron, American Express of JCB), ook contactloos, en via NFC, Apple Pay en Android.

Ik zorg ervoor dat ik een half uur voor aanvang van de lezing aanwezig ben en de lezing als Powerpoint presentatie op een usb-stick bij mij heb. De aanvrager zorgt voor een werkende laptop met beamer, voldoende verduistering en indien dat voor de verstaanbaarheid nodig is – bij een slechte akoestiek van de ruimte en/of een aantal toehoorders boven 30 personen – voor een werkende geluidsinstallatie met microfoon.

Verkoop en signeren van boeken

Indien gewenst kunnen de toehoorders na afloop van de lezing het boek ‘Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn’ kopen (prijs € 39,90). Dit kan alleen na voorafgaand overleg en wanneer ik ter plaatse het exclusieve verkooprecht van het boek heb. Desgewenst kan ik boeken signeren en van een opdracht voorzien. Gepaste contante betaling of met een betaalkaart of creditcard (Visa, Mastercard, Maestro, V Pay, Visa Electron, American Express of JCB); ook contactloos en via NFC, Apple Pay en Android.

Onderwerpen

Mien Ruys

Particuliere tuinen uit de Wederopbouw. Behoud en beheer.

Een leven als tuinarchitect. Hoe Mien Ruys zich ontwikkelde tot de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20ste eeuw.

Mien Ruys, haar leven en werken.

Zoeken naar de zuivere lijn. De opvattingen van een vormgever.

Tuinen bij buitenplaatsen. Traditionele en moderne ontwerpen. 

De tuin als tegenhanger van het gebouw. Over de functie van de tuin in het totaalontwerp.

 biberach

Stadthalle Biberach, Duitsland. Tuinontwerp van Mien Ruys bij gebouw van Onno Greiner, 1978

De tuin als spiegel van een tijdsbeeld.

Werken van Mien Ruys. Behoud van de jongere tuinkunst.

Het plantensortiment van de Wederopbouwtuin en de huidige toepassingen.

Groen erfgoed levend houden. Verdwenen en bewaarde ontwerpen.

Gartenarchitektin Mien Ruys. Strenge Architektur und üppige Blütenpracht.

bonnema

Tuin Bonnema, Hardegarijp. 

    Tuinkunstgeschiedenis

Planten van naam. Soorten, variëteiten en rassen. Over oude en nieuwe planten en hun naamgeving.     

Nederlandse tuinkunst van de 17de eeuw. Nederlands classicisme. Constantijn Huygens en Hofwijck.

Tuinkunstgeschiedenis, onderzoek en presentatie.     

   Planten afgebeeld

tulpen_adriaen vds

Jacob Gerritsz. Cuyp, Tulpenbed met kikkers, 1638

De tulp in historische beplantingen. ‘Tot lof der eedele tulpa’. Over de introductie en de vroege toepassingen van tulpen in West-Europa.

Tulpen in historische tuinontwerpen, beplantingsplannen.

De Leidse Dioskourides: Kruidenboek via een omweg: hoe een beroemd Grieks kruidenboek via Moors Spanje in Leiden terechtkwam.

Geschiedenis van de botanische illustratie I: Van de Egyptenaren tot de Renaissance.

Geschiedenis van de botanische illustratie II: De 19de en 20ste eeuw. Nieuwe technieken en tijdschriften.

Natuurdruk, Levensechte afbeeldingen. Over weinig bekende manieren om planten af te beelden.

Ett+Pok_selbstdr05[1]

Von Ettingshausen en Pokorny, ‘Ectypa Plantarum Austriacarum’, heggerank, natuurdruk

   Tuinen en planten

Astilbe, lang levende tuinplanten; het moderne sortiment.  

Bloemenwei in volkstuin. Een natuurrijke beplanting met beperkt onderhoud.

   Dutch Wave

De oorsprong van de Dutch Wave, de nieuwe manier van ontwerpen met vaste planten.      

pagelsenleopold_uitsnede

Ernst Pagels en Rob Leopold

Schachspiel, Schauspiel, Gartenkunst. Zwei niederländischen Exponente der ‘Neuen Stauden-Bewegung’.